Niğde İl Halk Kütüphanesi
 
BAĞLANTILAR

 
 
 
 
 
 




EDREMİT TARİHÇESİ

  

                   E D R E M İ T TARİHÇESİ :

                  Edremit Milattan 1443 yıl önce Pidasus adıyla Burhaniye İskelesi kenarındaki Karataş mevkisine kurulmuş bir şehirdir. Truva – Bergama yolu üzerinde bulunmasından bir çok baskınlara uğramış, bir ara harap bir halde Midya Kralı Krezüs’ün eline geçmiştir. Kralın kardeşi bu şehri yaptırmış, hatta adı olan Adramys (Adramis) ismini vermiştir.

                  M.Ö 548 yılında İranlıların, M.Ö 241 yılında Bergama Krallığının eline geçen Edremit zengin devrini yaşamaya başlamış, bağlı olduğu krallığın merkezi Bergama’ya rakip olmuştur. Bu parlak devir 109 yıl sürmüş ve M.Ö 132 yılında Romalıların eline geçmiştir.

                 M.S 1076 yılında, önce Selçuklu Sultanı Süleyman Şah’ın, daha sonra veziri Ebülkasım’ın orduları tarafından üst üste iki defa istilaya uğramış, Edremitliler bunun karşısında şehirleri terk edip etrafa yayılmaya başlamışlardır.

                M.S 1090 yılında şehir bu sefer şimdiki park içindeki Akpınar çevresinde kurulmuştur. M.S 1231 yılında Türk akıncıları Edremit’e saldırmış, çetin savaşlardan sonra Türk komutanı Yusuf Sinan’a şehrin anahtarı teslim edilmiştir.1336’ da Karesi toprakları Osmanlı Ülkesine katıldığından, Edremit’te Orhan Gazi tarafından Osmanlı Devleti Hudutları içine alınmıştır. Aradan çok zaman geçtiği halde atalarının uğradığı yenilgiyi unutmayan Rumlar, Bizanslıların kışkırtmasıyla Edremit’e saldırmış, şehri yakıp, rastladıkları Türkleri öldürmüşlerdir. Kaçabilenler dağlara sığınmışlar, bu sırada Madra Dağında avlanmakta olan Saruhan Beyi durumu öğrenmiş, askerleriyle Edremit’i kuşatarak yakaladığı düşmanı kılıçtan geçirmiştir.

               Bu acılı olayı öğrenen padişah II. Mehmet bu işte Bizans Kralı’nın parmağı olduğunu öğrenmiş, öteden beri fırsat kolladığından iki yıllık barış anlaşmasını bozarak 1453’de İstanbul’a saldırarak Bizans Devletine son vermiştir. Edremit baskını üzerine Fatih Sultan Mehmet’in çıkardığı ferman şehrin hayati bakımından tarihsel büyük önem taşır. Ferman Şudur : ‘Bundan sonra Edremit ve Körfezinde Çevresinde Rumlardan hiçbir kimsenin yurtlanmasına izin yoktur. Bunu yapanlar , yaptıranlar öldürülür.’

               1461 Yılında Midilli adası Beyi Nikolas ayaklanmış, bu olay üzerine Fatih,  Edremit’e koşmuş körfezde üç tersane yaptırmıştır.Bu tersanelerde yaptırılan 67 gemi ile kuvvetli bir donanma meydana getirilmiş, başta padişah Mahmut Paşa olduğu halde , 2000 Leventlik ordusuyla Altınova kıyılarından Midilli adasına saldırmışlardır. 1462 yenilen Midilli adası Beyi Fatih’in ayaklarına kapanmış, kaleyi teslim ederek af dilemiştir.    

                İstiklal Savaşında Edremit Arnavutluğun yalçın kayalıklarından Yemen’in kızgın çöllerine koşup, yıllarca bizim olmayan toprakların savunmasında büyük kahramanlıklar gösteren yiğitlerin yetiştiği Edremit 01.07.1920 Perşembe günü sabah 10.00’ da Yunanlılar tarafından işgal edildi.

                 Kaymakam Hamdi Bey’in 15.05.1919 tarihinde kurduğu Teşkilata katılarak yurdu istilaya gelen düşmanla 410 gün boğuşan, kan döken şehit, can veren kahramanlarımız 30.06.1920 tarihinde Soma ve Balıkesir cephelerine elinden silahını bırakmak zorunda kalmıştır. 797 gün düşman işgalinde kalan Edremit’liler bir çok tehlikeler geçirmişler. 9 Eylül 1922 günü düşmanı kovalayan Türk akıncılarına kavuşmuş, onları bağrına basmıştı.



Sesli Kİtap
E-Kitap
     BALIKESIR
İçerik Görüntülenme Sayısı

Bu sayfa 5223 kez gösterilmiştir.